Header Louis Mathieu website
Sieraden met diamanten

Diamant

Het woord Diamant is Oudgrieks (adamas / adamant) en betekent "onverslaanbaar"). Het is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt.

Diamanten worden voornamelijk gevonden in Rusland, Afrika, Amerika en Australiƫ. Ruwe diamanten worden bewerkt om hun schoonheid geheel tot hun recht te laten komen. Op diamantbeurzen in onder andere Antwerpen, Amsterdam, New York en Singapore worden de bewerkte diamanten verhandeld. De waarde van deze edelstenen wordt bepaald op basis van bepaalde criteria, ook wel de 4 C's genoemd:

Cut (slijpvorm)
De slijpvorm heeft betrekking op de kwaliteit van het slijpen en de verhoudingen van de slijpvorm. De meest bekende slijpvorm is de briljant die 58 facetten (vlakken) heeft. Het is goed om te weten welke slijpvormen er zijn.

Ring met diamant

Carat (gewicht)
Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in Karaat (1 karaat = 0,2 gram). Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt. Een diamant van 75 punten weegt dus 0.75 karaat.

Clarity (zuiverheid)
De zuiverheid van een geslepen diamant geeft aan hoeveel in- en uitwendige onzuiverheden de steen heeft. De inwendige bestaan veelal uit resten koolstof die niet geheel uitgekristalliseerd zijn. Of gletsen (inwendige scheuren). Externe onzuiverheden ontstaan door slijtage door gebruik of beschadigingen door het slijpen. Al deze kenmerken bepalen de zuiverheid van de steen die in verschillende categorieƫn wordt ingedeeld: Van Flawless, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI, Pique 1, Pique 2 tot Pique 3.

Colour (kleur)
Diamanten bestaan in diverse kleuren. Een zuivere diamant is kleurloos. Meestal geldt dan ook: hoe minder kleur (hoe zuiverder) en dus hoe waardevoller. Bepaalde relatief veel voorkomende verkleuringen (zoals geel) laten de waarde van de diamant dalen. Zeldzame kleuren (zoals roze en blauw) zorgen daarentegen voor een waardestijging.

Naast echte diamanten bestaan er ook stenen die vaak worden gebruikt om door te gaan als diamant, te weten: zirkonia, zirkoon, moisseniet, swarovski en saffier (wit).

- Lettergrootte +
 Bekijk onze Facebook pagina